Kako let avionom utiče na naš organizam

letenje avionom

Postoji nepisano pravilo da kad god avion poleti, u meni se stvara velika potreba za Pringles čipsom (i to onim Sour Cream ukusom). Koliko god se trudila da “na zemlji” unosim zdrave namirnice u organizam, to prestane da bude slučaj onog trenutka kada kabinsko osoblje započne sa služenjem hrane. Zašto let avionom ima tako specifično dejstvo na naš organizam?

Kada sam shvatila da je moja potreba za “junk” hranom i dalje prisutna posle više od 30 letova (od kojih su većina bili low cost letovi i po neverovatno pristupačnim cenama), počela sam da istražujem šta se dešava sa ljudskim telom dok se nalazimo na nekoliko hiljada kilometara iznad zemlje. Odgovore na brojna pitanja mi je dala draga Hristina, moja prijateljica koja već par godina radi kao stjuardesa za poznatu blisko-istočnu avio kompaniju. (A nedavno je pokrenula i YouTube kanal, koji možete pronaći ovde: https://www.youtube.com/watch?v=ejUL6iR-DH8 )

Avionski saobraćaj je najbezbedniji vid saobraćaja koji trenutno postoji i veliki broj ljudi danas koristi avion kao prevozno sredstvo. Ipak, kako ništa nije savršeno, tako i let avionom ima svoje negativne strane, kojima skoro uvek utiče na putnike.

Negativne strane letenja

let avionom

Dobro je poznato da se avion može kretati na visini preko deset hiljada metara iznad zemlje, a na toj visini je struktura vazduha dosta različita od one na koju smo navikli, pa samim tim i pritisak. Svako ko je ikada leteo avionom zna da se u ušima stvara pritisak prilikom uzletanja i sletanja, ali je taj pritisak prisutan i u toku leta, samo se naše bubne opne naviknu tokom određenog vremena.

Obzirom da pritisak opada, to dovodi do smanjenja količine kiseonika, što neretko može izazvati i glavobolju kod putnika. Jedna studija sprovedena u Velikoj Britaniji je pokazala da nivo kiseonika opada za 4% tokom leta, što može predstavljati problem putnicima koji imaju probleme sa plućima ili srčane probleme. Najbolji način za prevazilaženje ovih problema je – piti dosta vode i izbegavati kafu i alkohol.

Sam pritisak utiče, pored ušiju i na unutrašnje organe, pa je vrlo česta pojava stvaranja gasova u crevima u toku leta. To može dovesti do brojnih neprijatnosti, grčeva, pa čak i prouzrokovati bol u predelu grudi, što ne mora nužno da znači predinfarktno stanje. Zbog svega ovoga se preporučuje što češća upotreba toaleta (jer, treba imati obzira prema ostalim putnicima : )

Gasovi u stomaku mogu biti izazvani i neodgovarajućom hranom, posebno onom koja vam je ponuđena u avionu. Ukoliko niste jeli salatu ili sendvič, već gotov obrok koji je mešavina proteina, hidrata i masti (a uz to ima dosta aditiva, šećera i nezdravih masnoća) vrlo lako možete osetiti i nadutost. Zato se potrudite da jedete što laganiju hranu i pijete dosta tečnosti.

Najzdravija tečnost je voda i ona vam može dosta olakšati samo putovanje. Nije greh popiti i alkohol i sokove, ali imajte na umu da te vrste pića sadrže dosta šećera, pri čemu organizam drugačije reaguje na alkohol tokom leta.

Koliko je voda važna prilikom letenja, svedoči i činjenica da je u avionskoj kabini vazduh izuzetno suv, te je pojačana dehidratacija organizma. Ukoliko ste neko ko nosi kontakta sočiva ili imate prirodno suve oči, na let ponesite veštalke suze tj kapi za oči i redovno ih koristite.

Često ćete videti da Azijatkinje na lice stavljaju maske za hidrataciju kože tokom leta. Uz to, još jedna njihova dobra navika je da u toku leta dopunjavaju svoje termose čajevima i vrućom vodom, što im pomaže i da izbace toksine iz tela i preduprede gorenavedene pojave.

Još jedna stvar koju ste sigurno primetili jeste da su vam cipele po sletanju izuzetno uske, a zglobovi otečeni. Dugo sedenje može izazvati stvaranje zgrušaka krvi usled usporene cirkulacije, te se trudite da što češće ustajete, prošetate po avionu, odete do toaleta ili po čašu vode.

Primenite sledeće savete

let avionom

 • Pijte dosta vode i – izbegavajte led!

Iako se već duže vreme tokom leta služi isključivo flaširana voda, koja je bakteriološki ispravna, led se, sa druge strane, pravi od vode sa česme.

 • Šetajte češće tokom leta.

Kako biste sprečili zgrušavanje krvi i oticanje, s vremena na vreme prošetajte, protegnite noge i istegnite se. Vaše telo će vam biti zahvalno.

 • Umesto sočiva – koristite naočare.
 • Ukoliko vam hrana ispadne na sto ispred vas – nemojte je jesti!

Kao što je dobro poznato, u avionu se nalazi dosta bakterija, a stolovi na kojima jedete se ne sterilišu između letova.

  • Izbegavajte korišćenje jastuka i prekrivača koje dobijete u avionu.
  • Preskočite kafu i alkohol.
 • Nosite odeću koja vam prekriva celu površinu tela.

Poput stolova koji se između dva leta ne čiste, tako se ne čiste ni sedišta, te samim tim mogu biti veliki izvor bakterija.

 • Ne naslanjate glavu na prozor.

Razlog su, pretpostavljate – bakterije.

  • Pri ruci uvek imajte labelo i kremu za ruke.
 • Cele, unapred spakovane obroke (ili nezdravi čips : ) zamenite salatom.

Nijedna od ovih činjenica ne bi trebalo da vas uplaši, već samo da vam skrene pažnju na ono što je neminovno. Vi ste upravo kroz ovaj tekst dobili savete kako sve to možete rešiti.

Letenje je jedinstveno iskustvo i trebalo bi da predstavlja uživanje svim putnicima.

Uživajte u svakom letu.

Želimo vam mirno nebo!

H & K

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *