Podučavanje engleskog jezika online – za i protiv

online časovi engleskog jezika

Nedavno sam napisala tekst o načinu zarade online preko sajta za freelancere, Upwork. I dalje dobijam dosta pitanja, pohvala, kao i potvrda da je tekst mnogima pomogao prilikom apliciranja za posao, zbog čega mi je neizmerno drago. Druga stvar koju želim da podelim sa vama su online časovi engleskog jezika. To je tema koja postaje dosta aktuelna, jer je zarada u neku ruku zagarantovana. Početkom februara ove godine sam saznala za sajt Bibo Global Opportunity i rešila da se prijavim. Proces prijave je izgledao ovako:

 • Prvo, popunila sam upitnik sa opštim pitanjima – ime, prezime, mesto i datum rođenja i zašto želim da radim za BIBO.
 • Nakon toga mi je mejlom javljeno da su prihvatili moju ‘aplikaciju’ i da je sledeći korak intervju preko skajpa. Dali su mi raspoložive termine i mogućnost izbora. Meni i većini ljudi je taj intervju bio čista formalnost. Intervju mi je držao dečko iz Srbije, na engleskom jeziku i bio je zbunjen do te mere da je pravio gramatičke greške koje su nedopustive nekome ko iste treba da proverava. No dobro. Jedino pitanje koje je bilo vezano za sam engleski jezik je bilo ‘How will you explain to a student what does the word ‘wall’ mean?’ Nakon toga mi je rekao da će mi javiti u naredna 24h da li sam prošla intervju ili ne.
 • Nakon toga mi je stigao mejl sa osamstopedestdevethiljada uputstava i mislila sam da ću se srušiti sa stolice. Tek kada sam počela da pratim uputstva sam shvatila koliko tu posla ima, jer svaki link vodi ka google dokumentu, a taj dokument vodi do još pet različitih dokumenata, da na kraju ne znate ni šta da tražite ni odakle da počnete.  Međutim, snađete se posle izvesnog vremena i onda pređete na sledeći korak.
online časovi engleskog jezika
online časovi engleskog jezika
 • Nakon toga sam, u zakazano vreme, imala orijentaciju i trening preko skajpa. Ja i još devet potencijalnih predavača u tom trenutku. Kada je nakon 2h trening završen, imali smo demo lessons. To su simulacije časa, gde treba da pokažete da ste usvojili pročitano i rečeno na treningu. Ukoliko vas nakon toga ‘studenti’ ocene pozivitno, onda prelazite na završni deo, gde vam objašnjavaju kako studenti zakazuju čas, koliko zarađujete, kakvi su uslovi i slično.

Zatim sam krenula – online časovi engleskog jezika

Rad sa studentima nije nimalo lak. Imala sam studente uglavnom iz Japana, Južne Koreje, Kine i Tajvana i ponekad bi zalutao neko iz Turske, eventualno Italije. Časove držite onda kada vam vreme to dozvoljava. Na sajtu objavite u kojim terminima ste slobodni i studenti vrše rezervaciju časova kada im odgovara. Ja sam prvih mesec dana držala po minimum četiri časa dnevno, jer sam htela da zaradim a ujedno i ‘ne osetim’ ta dva radna sata. Međutim, ponekad bi mi čas trajao čitavu večnost, a nekada sam imala neverovatno zanimljive i pametne studente.

Kada student zakaže čas, vi imate uvid u to koju temu želi da obrađuje tog dana. To uglavnom bude ili free conversation ili neka od lekcija iz BIBO materijala kojima vi, kao predavač, možete da pristupite u svakom trenutku. Pritom, nema potrebe da se za čas pripremate, jer su vam uputstva data na samim materijalima i možete ih čitati tokom časa.

Postoji previše pravila koja morate poštovati prilikom skajp časa sa studentima i verujte da kada bih počela da pišem, kraja ne bi bilo. Ono što je bitno jeste da nema nikakve buke oko vas, da vam zid ili kakav god prostor iza vas bude jednobojan i da budete pristojno obučeni.

Nakon završenog časa, dužni ste da u roku od 24h date svoje mišljenje studentu (feedback) o tome kako je prošao čas, sugestije za sledeći čas i naravno, da ga/je ohrabrite da nastavi sa učenjem engleskog jezika.

Što se tiče zarade

online časovi engleskog jezika

Za uložen trud, rad sa studentima i kompletnu pripremu za čas vi definitivno ne dobijate dovoljno novca, tj onoliko koliko zaslužujete. Naime, jedan čas traje 25 minuta i po času plaćaju 1.4$ – što se svede na 2.8$/h. Ranijih godina su plaćali više po času, međutim, s obzirom da je broj predavača sa Balkana nenormalno porastao, shvatili su da mogu da nas plaćaju malo a da zauzvrat dobiju podjednako dobar kvalitet nastave.

Plata vam se obračunava od 11. u tekućem mesecu do 10. u narednom i otprilike do 20. u narednom mesecu vam stigne uplata na račun. Ova firma ne radi isplatu novca preko PayPal-a, Skrill-a i ostalih online načina, već vam novac uplaćuju direktno na devizni račun.

Što se tiče detalja oko plaćanja, zarade, držanja časova i ostalih informacija koje bi vas eventualno zanimale, mislim da je najbolje da se raspitate u grupi na fejsbuku koja se zove Ex-Yu Teachers.

Ono što vam niko neće reći..

..je da studenti imaju daleko veća prava od vas, predavača, te da se njihovi interesi štite i po cenu da se po vašim interesima gazi.

..je da vi kompaniju apsolutno ne zanimate, niti će se potruditi da vam pomognu, jer ste postali jedan od milion predavača, pritom lako zamenljivi. A i plaćaju vas 2.8$ po satu, pa se shodno tome neće ni potruditi da se angažuju oko vas.

..je da ima toliko pravila, procedura, obrazaca, kažnjavanja i sankcija, gde ako se, na primer, ne smejete tokom celog časa, student može (i hoće, jer mu se može) da vas prijavi i onda slede raznorazne sankcije.

..je da su studenti svesni za koji novac vi radite, kakvi su vam radni uslovi i da to jako često koriste da bi vam spustili rejting, naterali da prolazite kroz ponovne treninge i obuke ili možda da vas samo iznerviraju, jer eto, zašto da ne.

..je da novac koji zaradite apsolutno nije vredan stvari koje morate proći dok do tog novca dođete.

Ali opet, ovo je samo moje mišljenje.

Kako su komentari na fejsbuk grupi postajali učestaliji i kako sam i sama imala par neprijatnih situacija (od pijanih studenata, preko muškaraca koji bi bukirali svaki moj slobodan čas i pričali o neprikladnim temama – a vi za to vreme morate da se smejete, u suprotnom će vas prijaviti), rešila sam da dam otkaz, uz propratni mejl koji je bio jako bezobrazan (mada sada smatram da sam bila blaga i kulturna).

I dalje sam član grupe i i dalje čitam komentare, utiske sa časova i kako se menjaju radni uslovi (na gore, po predavače) i zaista se pitam zašto bi iko, ikada, ikako dozvolio da ga ponižavaju na gnusan način za 2.8$ po satu. I da ne bude lažnog moralisanja i sažaljivih komentara – 2.8$ je po današnjem kursu 306 RSD – vi za taj novac možete raditi stotine drugih poslova, gde će vas uvažavati i poštovati. Ako mi ne verujete, pročitajte prethodni članak napisan na temu online zarade.

Zatim sam počela da radim za drugu kompaniju

Pored ove kompanije, postoji dosta drugih koje vam nude zaposlenje, a pritom su uslovi rada daleko bolji po vas. O plati da ne govorim. Sada radim za kompaniju Best Teachers i detalje o njima, poslu i i kako izgledaju online časovi engleskog jezika možete videti na njihovom sajtu. Ono što je drugačije u odnosu na BIBO:

– Proces intervjua, za razliku od BIBO-a, obuhvata testiranje nivoa engleskog jezika – gramatike, čitanja, pisanja, vokabulara itd. i na osnovu rezultata (ne)idete u drugi krug.

– Drugi krug je demo lesson, sličan kao i u BIBO-u, samo manje formalan i od vas se zahteva da studentu objasnite određena pravila engleskog jezika, značenje nekih reči i eventualno sinonime itd. Znači, zaista vam je potrebno znanje.

– Ako prođete drugi krug, idete na trening gde vam objašnjavaju kako se drži čas i nakon toga ste spremni da počnete sa radom.

Online časovi engleskog jezika se takođe održavaju preko Skajpa, gde čas traje 25 min. Razlika je da vas za 25 min plaćaju oko 3.5$ – znači 7$ za sat vremena. Plaćaju vas putem PayPal-a, svakog 10. u mesecu, a presek se vrši svakog prvog u mesecu. Ja se u ovoj situaciji nisam vodila novcem i zaradom, jer mi je držanje online časova extra prihod, već uslovima u kojima radim kao i načinom na koji se tretiraju predavači.

Pritom, ono što je meni lično zanimljivo je to da imate određene ‘sobe’ i to ‘writing room’ i ‘recording room’.

U ‘writing room’-u vodite razgovor sa studentima na zadatu temu i na taj način pravite ‘script’ po kome će se čas odvijati kasnije u ‘skype room-u’. Dužinu ‘scripta’ određuje sam student, a vi treba da održite pisanu komunikaciju što je duže moguće, postavljajući što više pitanja.

Kada vam student odgovori na postavljeno pitanje, vi dobijate notifikaciju putem mejla i trebalo bi da odgovorite u roku od 10 minuta. Ukoliko to ne uradite, drugi predavač dobija mogućnost da nastavi komunikaciju sa studentom. To je najbolje prikazano na slici ispod, gde je u mojoj situaciji, na nastavak komunikacije čekalo dva studenta.

Nakon toga, postoji ‘recording room’, gde napravljeni ‘script’ snimate, kako bi student znao kako da pročita napisan tekst. Isto pravilo važi i za ovu ‘sobu’ – ukoliko postoji ‘waiting student’, možete prihvatiti posao i snimiti određenu komunikaciju između studenta i predavača.

Najbolji deo je to što za svaku rečenicu koju napišete ili snimite, vi dobijate 10 jena, što je otprilike 10.73 dinara. Pritom vam za snimanje ili pisanje jedne rečenice treba u proseku 20 sekundi. Vredi, jel da?

Možda jedina mana ove kompanije je ta što je rezervacija časova slabija u odnosu na BIBO, jer je BIBO napravio sistem za uzimanje novca i zanima ih kvantitet, a ne kvalitet. Ali svakako mislim da će se to ubrzo promeniti.

Obzirom da ima dosta kompanija, nemoguće je navesti svaku i o svakoj nešto napisati, ali svakako možete više informacija pronaći na google-u, ako ukucate ‘List of Online English Teaching companies’.  Ja sam imala iskustva sa ove dve kompanije, jedno pozitivno i jedno negativno i smatrala sam da je najbolje predstaviti oba, kako biste sami doneli najbolji zaključak.

Bez sumnje smatram da su ovi online časovi engleskog jezika dobri iz više razloga:

 • Vežbate svoj engleski svakodnevno i postajete sve bolji
 • (Uglavnom) uživate u komunikaciji sa drugim ljudima i učite o njihovim kulturama, navikama, načinu života
 • Zarađujete finu sumu novca, pri čemu je zarada proporcionalna vašem uloženom trudu.
 • I, meni najbitnije – možete raditi odakle god poželite!

Kao i do sada, ukoliko imate bilo kakvih pitanja, stojim vam na raspolaganju!

18 thoughts on “Podučavanje engleskog jezika online – za i protiv

 1. Radim za BIBO i prezadovoljan sam. Radim 5h dnevno i plata je sasvim u redu s obzirom da sam student i da nemam nikakvog radnog iskustva. Moje mišljenje se drastično razilikuje od gospođice Katarine koja je navela neke stvari koje ja ne smatram kao tačne. To da kompaniju vi ne zanimate apsolutno nije tačno jer su svi oni sasvim korektni jer čak i da nešto zabrljate oni će stati na vašu stranu bez obzira na sve. Plata jeste mala ali ne žalim se. Zamislite da morate da radite u pekari ili stranoj firmi za 200 evra gde vas gaze jer vam treba posao i ne plaćaju prekovremeno a vi za to vreme sedite u svom domu i ne raspadate se od bolova uzrokovanim fizikalisanjem. Proces jeste dugačak ali se isplati na kraju. Pao sam obuku jer je faktički nemoguće da prođete iz prve, ali već drugi put sam ispravio te greške i primili su me. Do sada se niko još nije žalio jer se nisam smejao i to ne prihvatam kao argument. Japanci, Koreanci i Tajlanđani su fini i kulturni ljudi i uvek su na skajpu na vreme kada treba da počne čas. Ako znate još jezika pored engleskog to vam je veliki plus jer imate mogućnost da ih predajete (na primer kao ja francuski) što vam znatno poboljšava veštine iz tog jezika. Druge kompanije možda plaćaju više ali nisu tolerantne kao BIBO, tako da ako želite da se iskusite u ovom spektru, počnite od BIBO-a pa razmislite.

 2. Da li još uvek radiš za Best Teacher i da li je poboljšan booking časova? I volela bih kada bi odgovorila na pitanja koja su postavili PA i Nevena?

 3. Da li grupa na fejsbuku i dalje postoji? Ja ne uspevam da je pronađem.
  Ako bi mogla dati link, to bi bilo sjajno.
  Hvala.

 4. Zdravo ? Ja sam pozvana na interview, nakon sto sam prosla one testove i ne znam sta ce dalje biti, ali bih ti voljela postaviti par pitanja, ako nije problem. 🙂 Interesantno mi je da u okolini imam puno ljudi koji se bave ovakvim poslom, ali rade ili za Bibo ili za Tutor Abc i niko ne zna ama bas nista o Best Teacher. 🙂

 5. Ne mogu ni ja da nađem tu grupu, a baš bih voleo. Znaš šta mene zanima? Znam da u ugovoru za Bibo piše da ne smemo da radimo ni za jednu drugu online školu godinu dana pošto damo otkaz. Tebe nisu jurili, ne? Mislim, možda je glupo pitanje, ali svejedno.

  1. E ovo i mene zanima? Ja trenutno radim za jos jednu firmu a prijavila sam se za ovu i pre bih da radim u Best Teachers. Prosla sam sve krugove i ostao mi je jos samo trening. Da li to znaci da moram da dam otkaz u ovoj prvoj firmi?

 6. Zdravo, možeš li da mi kažeš koliko najviše konverzacija možeš da odradiš u toku dana u Writing Room-u? I da li imaš opcju napredovanja, npr ako nisi primljen u Corrections room već samo u Writing, da li vremenom možeš da napreduješ i dobiješ mogužnost da radiš u oba?

 7. Ja radim za BIBO i mogu da kazem da sam veoma zadovoljan.
  Studenata ima veoma mnogo i skoro svi casovi su mi bukirani, moze da se radi kad i koliko hoces, studenti su u 99% slucaja ljubazni i fini, casovi nisu predugi, a jos jedna pogodnost je sto svake nedelje postoje odredjeni podsticaji i mogucnosti da se zaradi 15-20-30$ vise, placanje je uvek na vreme. Sto se tice pravila zvuce kao da su stroga ali samo ako nisi u stanju da se skoncentrises bar malo.
  Jedina mana je sto smatram da je plata mala 1.4$ po casu, odnosno 2.8$ na sat. Mada npr ja uz 5 sati dnevno rada mogu lagano da zaradim prosecnu srpsku platu.
  Sve preporuke za ovaj posao, u nadi da ce mozda u buducnosti malo da podignu visinu plate 😀

   1. Kucala sam i pokusala da nadjem, ali moguce da je onda podesena na ‘secret group’ posto je nema. Hvala u svakom slucaju 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *