Srbija Portugal za 109.99 evra

Da li verujete kada pročitate da nikad nije bilo jeftinije putovati nego danas? Nisam ni ja verovala, sve dok nisam počela da putujem. Krajem decembra prošle godine sam sastavila spisak želja – šta bih volela da postignem, kakav bih posao volela da radim tokom 2017., između ostalog, koliko bih novih država volela da posetim – i tu je pisalo ‘Želim da posetim 3 nove države 2017. godine’. Sticajem okolnosti, već sredinom marta sam posetila Švedsku i Dansku, stoga mi je ubrzo postalo jasno da je moja želja lako ostvariva. Treća država je bila Španija – put koji se desio sasvim slučajno. Možda čak i iz nekakvog inata, ali je definitvno bilo značajno iskustvo. Četvrta (nova) država koju sam posetila je, pretpostavljate, Portugal.

Ideja o poseti Lisabona i Porta je postojala još početkom godine, ali zbog obaveza i nedostatka novca, nije bila izvodljiva u tom trenutku. Kako je sve došlo na svoje mesto u oktobru, opet sticajem neverovatnih okolnosti, uputila sam se ka Portugalu.

Pronaći jeftin let do Portugala – Nikad lakše!

Srbija Portugal

Kao i uvek, ovo je moje iskustvo i verujem da postoji dosta vas koji su putovali po nižim cenama. Naime, prilikom pretrage letova uvek proveravam tri kompanije – WizzAir, RyanAir i EasyJet i to polaske iz Beograda, Niša, Temišvara i Budimpešte. Kako živim u Beogradu, ove pomenute lokacije su mi najbliže, a ujedno imaju i veliki broj letova ka raznim destinacijama u Evropi.

Ponekad, da biste jeftino putovali, morate biti spremni na dosta presedanja, sate čekanja na aerodromima ili kasnim polascima. Moja ruta Srbija Portugal je izgledala ovako:

Niš – Milano – Lisabon – Porto – Milano – Niš

Svi letovi su rezervisani preko kompanije RyanAir i to po sledećim cenama:

Niš – Milano – Niš – 26.5 evra u terminu od 24. – 31. oktobra

Milano – Lisabon – 45 evra za let 25. oktobra

Lisabon – Porto – 12.99 evra za let 29. oktobra

Porto – Milano – 25.5 evra za let 30. oktobra

Tri dana pre kupovine karata, cena je iznosila 100 evra i na svu sreću, skočila je za samo 10 evra, ali je već nakon sedam dana iznosila preko 300 evra. Ima dosta online saveta koji su najbolji dani za kupovinu karata, o popustima pojedinih avio kompanija i slično, ali moje dosadašnje iskustvo sa letovima (a bilo ih je 15 ove godine!) je da kada naiđete na povoljnu kartu – odmah je kupite! Neko će vam reći da je utorak uveče idealno vreme za kupovinu karte – možda i jeste – ali ja se u to nisam uverila.

SAVET: Neke kompanije, poput WizzAir-a, nude mogućnost kupovine Loyalty kartice po ceni od 3999 RSD koja važi godinu dana. Ukoliko planirate više od 2 leta tokom godine preko ove kompanije, ova pogodnost će vam se isplatiti. U proseku ćete uštedeti oko 1500 RSD – 1900 RSD po letu.

A cene smeštaja…

Srbija Portugal

… zavise od toga kakvi su vaši afiniteti i kada bukirate smeštaj. Pre nego nastavim o smeštaju, želim da napomenem da kad god sam kupovala avionske karte – nisam imala novca za smeštaj. Uvek od jedne plate kupim karte, od druge uplatim smeštaj i od treće – imam dovoljno novca za trošak. U mom slučaju, to odlično funkcioniše i zahvaljujući takvoj raspodeli novca, uspela sam da posetim 8 zemalja ove godine.

Smeštaj bukiram preko AirBnB-a, Booking.com ili HostelWorld.com – zavisno od lokacije, broja ljudi sa kojima putujem i cene. Kako je nas četiri putovalo ovaj put, preko Booking.com sam pronašla stan u centru Lisabona za 300 evra (uključujući takse) za četiri osobe za četiri noći – što iznosi 75 evra po osobi za četiri noći. Po mom mišljenju, iznajmiti stan je najisplativija opcija kada negde ostajete duže od 2 noći, jer se možete hraniti u smeštaju i samim tim uštedeti barem na doručku i večeri. Takođe, kada je smeštaj u centru grada, lako je vratiti se i odmoriti, pa nastaviti dalje sa obilaskom grada.

Svaki smeštajni objekat ima svoje vreme prijavljivanja i odjavljivanja, ali skoro uvek izlaze u susret ako im na vreme javite da ćete stići pre naznačenog vremena, te vam dozvole raniji ulazak u smeštaj.

Kada je u pitanju Porto, rezervisala sam hostel – četvorokrevetna soba sa kupatilom, što je bilo idealno obzirom da smo u Portu bile jednu noć. Cena smeštaja sa doručkom je iznosila 49 evra – što je 12.25 evra po osobi.

Srbija Portugal

SAVET: Kada je u cenu uključen doručak, uglavnom je u pitanju kontinentalni doručak, pa nemojte očekivati da ćete za gorepomenutu cenu dobiti švedski sto sa velikim izborom hrane i pića.

Kako sam dva puta posetila Milano ove godine, drugi put sam potvrdila ono u šta nisam verovala prvi put, a to je da je smeštaj u Milanu skuplji u odnosu na većinu zemalja u Evropi (Čak je bio skuplji od smeštaja u Kopenhagenu).

U aprilu ove godine sam smeštaj rezervisala mesec dana pred put – kuću van Milana u delu Rozzano, pa je smeštaj iznosio nešto više od 200 evra za 3 noći za 3 osobe. Ovog puta, u dolasku smo noć provele na aerodromu jer smo imale let rano ujutru, a u povratku sam rezervisala smeštaj u Bergamu, pored Milana i cena za jednu noć je iznosila 95 evra za 4 osobe. Ovo je ujedno bilo i najskuplje noćenje za 8 dana putovanja.

SAVET: Ukoliko putujete u Milano ili presedate u Milanu, a potreban vam je smeštaj, potrudite se da rezervišete što ranije možete. Na taj način ćete uštedeti dosta novca. Takođe, kada nađete smeštaj koji vam na prvi pogled deluje jeftino, obratite pažnju koliko iznose boravišne i takse za čišćenje (cleaning fares).

Od aerodroma do centra grada

Srbija Portugal

Kada pričam ljudima o svojim putovanjima, prvo pitanje je uvek – Kako si išla od aerodroma do centra grada / smeštaja? Do sada nikada nisam imala problem sa snalaženjem, jer je prevoz uglavnom odlično organizovan – bilo da idete metroom, vozom ili busom. Takav je i Portugal.

Iz Milana do centra grada (Milano Centrale) na svakih 10 minuta možete pronaći autobus koji vas po ceni od 5 evra vozi do njihove glavne stanice. Kako smo ovaj put čekale let za Lisabon na aerodromu, kofere smo ostavile u locker room-u na aerodromu po ceni od 3 evra po koferu i u povratku ih preuzele na osnovu identifikacionog broja koji smo dobile.

Iz Lisabona do centra grada možete ići metroom – karta iznosi 5 evra i kupuje se na metro stanici. Ista je situacija i sa aerdoromom u Portu – ako siđete dva sprata ispod nivoa aerodroma, postoji metro (ljubičasta linija) koja vas vodi do grada. Ukoliko se, ipak, odlučite da idete taksijem od aerodroma do centra grada, to može koštati od 20 evra na više, zavisno od lokacije. (Cena taksija od smeštaja u Lisabonu do aerodroma je iznosila 25 evra, što je bilo pristupačno s obzirom da nas je bilo četiri)

SAVET: Najbolje je da prilikom dolaska na neki od aerodroma potražite centar za turističke informacije, gde možete pronaći besplatne mape grada i pitati zaposlene da vam objasne koji je najbliži način da stignete do željene lokacije.

Kako se snaći u gradu bez turističkog vodiča

Srbija Portugal

Da biste se snašli bilo gde u inostranstvu, neophodno vam je barem osnovno znanje engleskog (ili lokalnog) jezika. Lako možete pitati, pa i nacrtati šta vam je potrebno (dok ovo pišem, setila sam se tate koji je u Grčkoj pre više od petnaest godina nacrtao voz na salveti i dao vozaču autobusa, kako bi nam rekao gde treba sići i uhvatiti voz) ali bi bilo dobro razumeti i šta vam objašnjavaju.

Portugal, za razliku od Španije, ima većinu lokalnog stanovništva koje govori engleski jezik, tako da vam neće biti problem da se sporazumete sa njima i pitate šta vas interesuje.

Kada putujem, uvek biram jednu od sledeće tri opcije, kako bih se najbolje upoznala sa znamenitostima grada:

  • Hop On Hop Off bus – autobus gde platite dnevnu kartu (cena varira od grada do grada, uglavnom između 10 i 25 evra) i imate mogućnost da na taj način obiđete sve glavne znamenitosti grada, siđete i uđete u autobus na bilo kojoj stanici gde autobus staje u roku od 24h. Tako možete bolje upoznati grad, videti gde se šta nalazi i izaći kada vam odgovara.
  • Free Walking Tour iliti besplatna tura kroz grad – funkcioniše tako što imate vodiča koji vas vodi kroz grad (peške) i ture su uglavnom na lokalnom i engleskom jeziku. Tura je besplatna, ali je preporučljivo dati bakšiš vodiču – koliko dajete, to je vaša odluka i dobra volja.
  • Samostalno razgledanje grada – uvek možete otići do prvog turističkog centra, zatražiti mapu i preporuke zaposlenih šta obići. Ukoliko ste u određenom gradu više dana, a govorite engleski (ili lokalni) jezik solidno, ovo je odlična opcija, jer uvek vidite neke stvari koje ne biste ako biste išli na organizovane ture.

Naravno, postoji još mnogo opcija – možete unajmiti lokalnog vodiča (super sajt preko kojeg možete pronaći lokalne vodiče po odličnim cenama je https://www.toursbylocals.com/ ) ili se priključiti organizovanoj turi, organizovanoj od strane neke turističke agencije. Svakako postoji dosta načina obiđete sve što želite, a da pritom i uštedite – sve zavisi od vas, vaših interesovanja, pa i finansijskih mogućnosti.

Portugal – Stvari koje ne smete propustili

… ću podeliti sa vama u sledećem tekstu. Obzirom da je ovo tekst krajnje informativnog karaktera kako biste imali ideju koliko putovanje na relaciji Srbija Portugal može koštati, u sledećem tekstu ću sa vama podeliti mesta koje obavezno morate posetiti ukoliko planirate da putujete u Portugal.

Uprkos mojoj ljubavi prema španskom jeziku, njihovoj kulturi i načinu života, moram priznati da me je Portugal ‘izuo iz cipela’! Ovo je država koju treba posetiti barem jednom u životu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *