Vis – Skriveni dragulj Jadrana

Vis

U idealnim uslovima, sada bih već imala isplanirano letnje putovanje i vreme bih provodila istražujući znamenitosti. Jedino što sada mogu učiniti je nadati se da će se granice uskoro otvoriti. Ili planirati putovanje na južnu hemisferu, to je uvek dobra opcija. Ali pre nego što se bilo šta od toga ostvari, želim da podelim iskustvo sa odmora na kojem sam bila pre nekoliko godina, dok sam bila na odmoru u Hrvatskoj, na fenomenalnom ostrvu Vis.

Gledajući fotografije u ovom članku shvatićete zašto je naslov skriveni dragulj Jadranskog mora. A moja sledeća destinacija, ukoliko se granice otvore ovog leta, će biti upravo Vis.

Ovu fotografiju sam napravila sa najvišeg balkona u Komiži, koji je, sticajem okolnosti, balkon mog prijatelja.

Hrvatska ima veličanstvenu obalu i ostrva koji su više nego verovatno najlepša ostrva na svetu. Srećom, imala sam priliku da boravim kod svog prijatelja u Komiži, na ostrvu Vis. Znam da u Hrvatskoj postoji toliko ostrva koja su širom sveta poznata, ali Vis mi se čini kao pravi skriveni dragulj.

Ovde postoje dva naseljena dela ostrva, Vis i Komižu. Ono što mi se kod Komiže najviše dopalo je to što možete naći plažu gde god da krenete. Ostrvo nije prenatrpano turistima i možete imati svoju privatnost, ako želite. Kao mali grad na obali mora, ima predivne plaže, čak i odličan lounge bar, u kojem smo svakodnevno ispijali previše piva. Živelo leto!

Pošto sam imala priliku da razgovaram sa lokalcima (nema ih mnogo, oko 300 stanovnika živi na ostrvu van sezone), saznala sam da na ovom ostrvu nema zmija. To je bila jako oslobađajuća i značajna informacija, obzirom da smo obilazili celo ostrvo, uzduž i popreko. Takođe zanimljiva činjenica je da je temperatura vode je najviša u ovom delu Jadranskog mora, a retko pada kiša tokom letnje sezone. Da budem precizna, imaju najviše sunčanih dana u Hrvatskoj.

Vis Hrvatska

Lokalci neprestano pokušavaju da zaštite arhitekturu i zadrže duh ovog ostrva, tako da nećete moći videti nijednu modernu zgradu oko sebe. Vrednost imovine i poseda naglo raste u poslednjih 15 godina i verujem da će se taj trend nastaviti na dalje. Jedan od razloga je taj što ostrvo čuva svoju privatnost i mnogi poznati ljudi, uključujući jordansku princezu i Michaela Schumachera, koji su dolazili na letovanje na Vis.

Činjenica da je jedno od najudaljenijih Hrvatskih ostrva (od obale) ga čini teže pristupačnim za većinu turista, ali istovremeno i ekskluzivnim. Možda i nije toliko nepristupačno, nego činjenica da postoji toliko predivnih ostrva, koja su bliža obali i do kojih se brže stiže, je omogućila da Vis zadrži svoj starinski izgled i predivnu energiju. S druge strane, Vis je nezaobilazna stanica mnogim vlasnicima brodova i jahti, kao i ljubiteljima regate.

Vis Hrvatska

Iako je malo ostrvo, ovde se može videti dosta stvari. Ako želite da posetite svaku znamenitost Visa, trebaće vam oko 20 dana da to učinite. Što uopšte nije loše, obzirom da možete iznajmiti motor, kabriolet ili kvad i voziti se po čitav dan. Tako smo otkrili plažu Srebrna, o čijem imenu najbolje svedoče boja peska i vode.

Ako tražite prekrasan pogled, obavezno se popnite na vrh planine, na mesto zvano Hum. Tamo smo proveli puno vremena, čekajući zalazak sunca, koji nas je potpuno ostavio bez daha. Imaćete osećaj kao da ste se popeli na vrh sveta.

Nekoliko korisnih saveta mogu vam dati ako želite posetiti Vis ili Komižu:

– Najbolji i najjeftiniji način da vidite ostrvo je iznajmljivanje automobila.

– Ustanite rano, u 6 ujutro barem jedno jutro. Nećete zažaliti, jer vam garantujem da nikada ranije niste osetili takav mir.

– Ne pijte pivo – pijte vino. Imaju veliki izbor vina svuda na Visu i verovali ili ne, vino je jeftinije od piva (što me jako oduševilo, obzirom da sam veliki ljubitelj vina)

– Jesti picu i testeninu je okej, ali savet je da ujutru rano idete po svežu ribu i hobotnice na lokalnu pijacu. Rekla sam vam dovoljno.

– Ne planirajte izlaske. Djevojke, ozbiljno vam ne trebaju visoke potpetice (da, ponela sam 3 para) osim ako ne planirate da odete u Fort George (što tada nisam mogla priuštiti, obzirom da je samo ulaznica za žurku tokom Yacht Week-a iznosila 150 EUR).

– Ljudi su super ljubazni i uslužni, ne ustručavajte se pitati šta god vas interesuje. Takođe, imaju odličnu turističku organizaciju gde možete dobiti najrelevantnije informacije o svemu što se tiče ostrva.

– Jedno veče obavezno provedite sedeći na zidiću pored marine. Verujte mi da takvo zvezdano nebo nikada niste videli.

Vis Hrvatska

Svaki put kada se vratim sa nekog putovanja, prijatelji me obavezno pitaju – Okej, u koga si se ovaj put zaljubila? – Da, brzo se zaljubljujem, volim da volim i da budem voljena. A ko ne voli?

Vis Hrvatska

Jedina razlika je što sam se tada zaljubila u sebe. Zvuči suludo, ali tada sam, kao i sada, bila zahvalna na svim razočarenjima, iskustvima i teškoćama kroz koje sam prošla te 2016. godine. To me je ojačalo i vratilo mi samopouzdanje. Nateralo me je da shvatim da sam borac i da ne postoji stvar koju ne mogu da prebrodim.

Hvala, Vis. Hvala, Nikola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *