Vikend u Kopenhagenu? Zašto da ne!

Vikend u Kopenhagenu

Znate onaj osećaj kada dolazi vikend, a vama nije do provoda i partijanja do kasnih sati, kada biste otišli negde, promenili sredinu i napunili baterije makar na par dana? Često se nađem u takvoj situaciji kada bih novac, koji bih inače potrošila na flašu vina, taksi i cigarete, pametnije iskoristila. Vođena takvim razmišljanjem (jer, prošla je Nova godina, Božić, svi mogući i izmišljeni praznici) gledala sam opcije gde mogu otići iz Beograda, a da ne moram tražiti slobodne dane na poslu. Najbolja opcija je bila provesti vikend u Kopenhagenu.

Gledajući letove iz Beograda, naišla sam na idealan WizzAir let za Malme u Švedskoj. Iako mi nije bilo ni na kraj pameti da bih tamo otišla u skorije vreme, vreme leta je bilo idealno – polazak u petak u 19:05h, a povratak u nedelju u 21:55h. Na trenutak sam se zamislila – Što bih, pobogu, išla u Malme za vikend, pa tamo nije ni leti toplo, a kamoli zimi? Međutim, ušla sam na Google Maps i videla da je Malme udaljen pola sata od Kopenhagena, ako idete vozom. Vikend u Kopenhagenu je zvučao totalno drugačije u mojoj glavi, pa sam počela da tražim smeštaj.

Cena povratne karte može biti od 25 evra na više, u zavisnosti od toga kada želite da putujete i na koliko dana. U periodu od 17.-19. marta 2017., cena povratne karte je iznosila 30 evra.

Malme ili Kopenhagen?

Kao i uvek, gledala sam prvo AirBnB, zatim i Booking.com, ali sam nakon 20 minuta pretrage smeštaja u Kopenhagenu shvatila da taj vikend uopšte neće biti jeftin i da to možda i nije pametna ideja. Međutim, smeštaj u Malmeu je totalno drugačija priča kada govorimo o ceni. Upoređivala sam cene i lokacije smeštaja u Malmeu i odlučila se za bukiranje smeštaja preko AirBnB-a.

Cena noćenja u martu 2017. godine je iznosila 25 evra po osobi, u centru Malmea, udaljenog 5 minuta hodom od stanice gde se čeka voz za Kopenhagen. U pitanju je bila soba u velikom, odlično nameštenom stanu u kojem živi mladi bračni par. Kako mi se smeštaj dopao, kontaktirala sam ih i bili su više nego ljubazni i spremni da odgovore na svako moje pitanje. Pogledala sam i ocene putnika koji su prethodno bukirali taj smeštaj i bili su ocenjeni sa 5 od 5 zvezdica.

Unapred sam obavestila ljude kod kojih sam odsela da su u pitanju noćni letovi. Sačekali su me pri dolasku, iako sam ispred njihovog stana stigla nakon ponoći, a obzirom da je let ka Beogradu bio zakan za 21:55h, omogućili su mi da u povratku ostanem u smeštaju koliko želim i sačekam svoj let.

SAVET: Smeštaj u Malmeu je moguće naći i po nižim cenama. U periodu od 02. – 04. marta 2018. noćenje možete pronaći za 19 evra po osobi ukoliko bukirate smeštaj preko AirBnB-a (https://abnb.me/EVmg/caDRG67WPJ)

Vodite računa o kasnim letovima

Prilikom dolaska na aerodrom, trebalo je nešto više od 2h da prođemo carinsku kontrolu. Avion je bio pun (Srba, uglavnom) i provere su trajale čitavu večnost. Iako sam sletela u 21:30h i unapred proverila da postoji autobus koji vozi do centra Malmea, nakon 2h čekanja u redu sam shvatila da ću taj autobus propustiti. Poslednji autobus sa aerodroma možete pronaći u 22:40h.

Srećom, bilo je dosta ljudi koji su putovali iz Beograda, pa se par nas dogovorilo da pozovemo taksi i podelimo trošak, što je iznelo samo 5 evra više u odnosu na autobusku kartu (cena vožnje je iznosila 60 evra). Raspored vožnje, kao i cene karata možete pronaći na sajtu https://www.flygbussarna.se/en/malmo. Cena karte iznosi 10 evra u jednom pravcu.

SAVET: Ukoliko biste putovali u Malme u ovoj, 2018. godini, ne biste imali problem sa transferom do centra grada, jer su letovi petkom iz Beograda pomereni za 17:30h, pa ćete uz zadržavanje od 2h na granici opet biti u mogućnosti da stignete na vreme.

Od centralne stanice u Malmeu lako možete doći do Kopenhagena. Voz možete naći na svakih 30min a cena karte iznosi 110 SEM (švedskih kruna) ili 12 evra u jednom pravcu i za tačno 30 minuta stižete do centralne stanice u Kopenhagenu. Putovaćete velikim Oresund mostom, okruženi vodom – ko voli mostove i vodu, definitivno će uživati. Karte se kupuju na automatima na stanici, možete platiti karticom ili platiti kešom, ali u krunama.

Imajte na umu da ukoliko menjate evre u Švedskoj, dobijate švedske krune, a u Kopenhagenu se, logično, koriste danske krune. Takođe, karticom možete plaćati apsolutno svuda, tako da ne morate nositi keš sa sobom (za razliku od Amsterdama gde, ako nemate MasterCard, ne računajte na plaćanje karticom!)

SAVET: Nemojte se “švercovati” – probala sam i za dlaku se izvukla da ne platim kaznu od 300 evra! Imala sam dosta pameti i malo više sreće, ali vam zaista nije potreban taj stres.

Kopenhagen – Najsrećniji grad na svetu!

Tačno je da je Kopenhagen jedan od najskupljih gradova na svetu, ali opet, koliko ćete novca potrošiti zavisi isključivo od vas. Kada sam stigla na centralnu stanicu u Kopenhagenu, prvo sam zatražila mapu grada sa znamenitostima u turističkom centru i pitala za uputstva.

Kako je park Tivoli bio zatvoren jer je bilo jako hladno, kao i svaki turista, zaputila sam se ka “šarenim kućicama na vodi” iliti Nyhavn. Nekada luka, sada je deo grada pun kafića i restorana. Zaista je prelepo, sa dosta starih brodova i mostova, unikatnih radnji i prelepih kućica iz 17. veka.

Od Nyhavn-a sam nastavila ka Papirøen Island-u, prelazeći preko Inderhavnsbroen mosta, koji je zbog svog oblika takođe poznat kao “most koji se ljubi”. Papirøen Island je interesantno mesto sa ogromnim food marketom, gde imate veliki izbor hrane, od japanske preko Tex-Mex, kineske, američke kuhinje do specijaliteta karakterističnih za Dansku.

Cene variraju u zavisnosti od hrane koju želite – obrok vas može koštati između 5 i 35 evra. Takođe, imaju veliki izbor piva, pa je ovo mesto idealno za pivopije. Cene piva su manje-više standardne – od 3 do 9 evra. Ovo je odlično mesto gde možete napraviti pauzu tokom celodnevnog razgledanja i uživati u lokalnim specijalitetima (ukoliko volite morske plodove, potražite sendivče sa lososom i mirođijom – odličnog je ukusa i meso je veoma sveže).

Vikend u Kopenhagenu

Kada završite sa ručkom, možete se uputiti ka delu grada koji se zove Christiana – samo-proklamovana zajednica koja funkcioniše nezavisno od Kopenhagena, gde važe drugačija pravila, gde možete naći dosta organskih proizvoda i gde je prodaja marihuane dozvoljena.

Početkom ‘70-ih godina je grupa hipika “zauzela” napuštene vojničke barake u ovom delu grada, a sada tu živi nešto manje od hiljadu stanovnika. Šetajući ovim delom grada, imala sam utisak kao da sam se vratila kroz vreme.

SAVET: Ukoliko vas posluži vreme, idealno bi bilo rentirati bicikl i tako obići grad. Gde god da se okrenete, videćete natpis “Bike Rental” i po povoljnim cenama možete iznajmiti bicikl na dan ili više dana.

Nakon Christian-e, krenula sam ka Christiansborg palati gde je sedište Parlamenta. To je ujedno jedna od najviših zgrada u Kopenhagenu i ulaz je besplatan, a sa vrha zgrade imate lep pogled. Uspela sam da prisustvujem i promeni straže ispred Amalienborg palate (zapravo, kad su započeli sa promenom, našla sam se na sred trga, uplašila se, vrisnula i potrčala ka fontani – da su mogli da se smeju, verovatno bi ispustili puške iz ruku i vrištali od smeha).

Amalienborg je zapravo rezidencija Danske kraljevske porodice i sastoji se od četiri prelepe palate, a svakog dana u podne se menja straža – da napomenem, kako se ne biste uplašili!

Obzirom da nisam imala nimalo želje da vidim statuu Male Sirene, spakovala sam mapu i krenula u razgledanje grada, bez ikakvih ideja i tako došla do Nørrebro dela, koji je pun ljudi, kafića i radnji. Dan se završio u Irish Pub-u, uz odličan rock bend i dobro pivo – shodno tome, mogu vam reći da postoje kasni polasci iz Kopenhagena ka Malmeu.

SAVET: Zaista možete probati prelepu kafu u coffee shop-ovima širom grada, ali uz kafu, obavezno pitajte za preporuku peciva i kolača – hrana im je zaista neverovatna. I sada dok pišem ovo, shvatam gde sam potrošila novac – isključivo na hranu. Dobro, možda i na pivo.

Malme – iznenađujuće interesantan

Malme je za mene predstavljao grad preko kojeg ću jeftinije doći do Kopenhagena. Iako nema puno stvari koje možete videti u njemu, svakako odvojite par sati za šetnju kroz grad. Prelepi parkovi, katedrale, ulice, trgovi i – vetrenjača! Ma koliko smešno zvučalo, zaista sam maltretirala drugaricu i naterala je da hoda skoro 10 kilometara kako bih videla vetrenjaču.

Ukoliko budete u prilici da se probudite u Malmeu u nedelju ujutru, posetite kafe Kungsgatan – kafić je uređen u shabby chic stilu, imaju opciju buffet doručka po ceni od 19 evra po osobi, brz internet i možete uživati par sati, pa i raditi iz kafića.

Možete prošetati kroz Kungsparken ili Slottsparken ukoliko tražite vetrenjaču, zatim obići Malmo zamak i popiti kafu u Lilla Torg, deo grada sa kućama napravljenim početkom 17. veka, koje su sada mahom pretvorene u restorane i kafiće.

Da li je Kopenhagen vaša sledeća destinacija?

Vikend u Kopenhagenu

Za one koji žele da putuju, a nemaju previše vremena, smatram da je ovo odlična tura, tokom koje možete videti dosta znamenitosti i uživati u potpuno drugačijoj sredini. Većinu interesantnih delova je moguće obići za samo jedan vikend u Kopenhagenu, dok vam je za Malme potrebno manje od toga. Ukoliko nemate problem sa zimom i hladnim vremenom, možete pronaći jeftine letove tokom zimskih meseci, dok se cena karte, kao i cena smeštaja od aprila povećava.

Srećan put!

PS. Hvala Nemanji i TunnelBear-u što su mi omogućili da objavim ovaj članak nakon mnogo peripetija sa hostingom i serverima.

Ukoliko i vi želite jeftino putovati, naći pristupačne cene avionskih karata i smeštaja, možete me kontaktirati mejlom na [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *